Aronia czarnoowocowa - jest to krzew z rodziny różowatych. Pochodzi oraz występuje w stanie dzikim na wschodnich wybrzeżach kontynentu północnoamerykańskiego. Dojrzałe krzewy aronii osiągają wysokość od 2 do 3 metrów. Liście aronii są naprzemianlegle, ciemnozielone, długości do 6 cm. W okresie jesiennym przyjmują barwę od pomarańczy do czerwieni. Roślina kwitnie w maju na biało. Zbiór owoców w naszej strefie klimatycznej odbywa się w drugiej połowie sierpnia. Owoce aronii są okrągłe lub lekko wydłużone, barwy ciemnogranatowej, prawie czarnej, pokryte lekkim nalotem. Owoce aronii osiągają średnicę ok. 10 mm. Aronia nie jest krzewem zbyt wymagającym w uprawie i ma dużą zdolność adaptacji do różnicowanych warunków środowiska. Wymagania glebowe tego krzewu nie są wysokie, dobrze rośnie również na słabszych glebach. Aronia preferuje stanowiska nasłonecznione o rocznym zaopatrzeniu w wodę ok. 550 mm. Krzewy aronii posiadają wysoką odporność na choroby oraz szkodniki. Owoce tej rośliny znajdują zastosowanie m.in.: do produkcji przetworów spożywczych (dżemy, soki, konfitury i inne), jest używana jako naturalny barwnik do przetworów spożywczych, stosowana w zielarstwie ze względu na dużą ilość zawartych w nich cennych witamin, wykorzystywana do celów leczniczych - profilaktyka i leczenie nadciśnienia krwi, jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy.
|